Vi har dessverre ingen distribusjon fra Drammen per nå. Gå til oslovedsentral.no i stedet.
15. juli 2024

Bjørkeved

Bjørkeved

Vår norske bjørkeved felles om vinteren i skogene langs Østerdalen. Produksjonen av fyringsved foregår på et gårdsanlegg på Finnskogen nær svenskegrensa. Veden blir kappet og kløyvd og fylt i storsekker på pall. Sekkene stilles opp i lange rekker i ei li der sol og vind tørker veden i mange måneder gjennom vinter, vår og sommer. Til slutt blir veden pakket for transport og levering på stedet, av flittige hender.

Bjørkeved er funksjonelt og miljøvennlig

Bjørkeved er tørr og renslig. Vi synes den er vakker både i stabelen og i stua, med neveren og det lyste, tørre treet. Bjørkeveden lukter godt.

Den klistrer ikke og spraker ikke - det vil si at du kan bruke den i åpent ildsted uten at det spretter gnister. Men skal du fyre effektivt og miljøvennlig inne, bør ildstedet være av en nyere, lukket type med effektiv forbrenning. Det er viktig både for å få mest mulig energi ut av forbrenningen, og for å minimere utslipp av svevestøv.

Bjørk er den vanligste harde tresorten i Norge, og vedskiene brenner lenger enn lettere blandingsved, slik at du ikke trenger å legge i ovnen så ofte.

Vedfyring er miljøvennlig energi fordi veden kommer fra levende skoger som binder karbon. Gjennom fotosyntesen lagrer trærne solenergien ved å bygge trefiber av vann og karbon fra lufta. Ved forbrenning blir energien benyttet av oss, og karbonet sluppet fri igjen. Dersom vi ikke brukte treet til energi, men lot det råtne i skogen, ville energien gå til mikroorganismene, og like mye karbon sluppet ut i atmosfæren igjen.

Vår norske ved er også naturtørka uten energibruk, og kortreist - det vil si med minimal energibruk i transporten. Den er en miljøvinner! Drammen Vedsentral anbefaler å bruke moderne ovner og peisovner i tettbygde strøk, for å minimere utslipp av svevestøv.

Importert bjørkeved i sekk 30cm

Lengden på vedskiene er 30cm. Det passer inn i de fleste ovner, og egner seg også godt til å fyre i åpen peis, om du har det.

Les mer

40liters sekker veier ca 15 kg

Vi leverer vår bjørkeved i velfylte 40liters sekker. Veden blir pakket etter tørking for at den ikke skal krympe etter pakking. Sekkene er letthåndterlige og kan stables og flyttes effektivt. De veier ca 15 kg, og de fleste kan greit bære en slik sekk.

Å bære mange sekker kan bli tungt. Vi tilbyr bærehjelp, både i lengden, dybden og høyden, ned i kjelleren eller opp til 6. etasje.